Overzicht, Inzicht, Grip (Control) en Rust

Wat heb je aan inzicht als het overzicht ontbreekt? Krijg je rust als je onvoldoende in Control bent?

Retorische vragen waarop we allemaal het antwoord al lang weten.

Waarom donderen we massaal dan in de valkuil van de verleiding?

Niets menselijk is ons vreemd, toch zie ik een groot verschil in hoe wij (de meesten) ons gedragen in de werk én de privé situatie.

In mijn rol als vrijwilliger bij Humanitas zie ik erop toe dat deelnemers die ik begeleid niet te vroeg inzicht willen krijgen in hun schuldpositie of verlies- en winstrekening zonder eerst overzicht over de totale situatie te hebben.  Want wát heb je aan inzicht als er géén overzicht is? Dan denk je in control te zijn maar blijken er ineens nog 3 andere schuldeisers te bestaan. Kun je weer helemaal opnieuw beginnen! Hoe dat werkt? Meestal tref ik >100 ongeopende enveloppen aan. Of een situatie waarin er > 6 maanden (of nog nooit) is ingelogd met de DigiD op mijn Overheid. Tja, dan heb je géén volledig overzicht. Heeft het dan zin om de meest recente brief (van een deurwaarder) grondig te lezen en daarop te reageren. Nee! Die éne brief is slechts een schakel in een ketting van brieven. En hoeveel kettingen zijn er nog meer? Hoe lang zijn alle kettingen?

En weet je, de grootste vijand is vaak het eigen ongeduld. Hoe belangrijk is het dat iedereen even moet wachten totdat jij het overzicht hebt? Vaak wacht “men” al maanden dus die paar dagen van jou maken daarin geen verschil. Neem die paar dagen om volledig overzicht te krijgen. Heb je eenmaal overzicht (alle brieven gesorteerd naar afzender en op datum) en je overzicht geordend in een ordner met tabbladen dan kun je (per tabblad) gaan inlezen. Die stap heet inzicht.

Nadat je inzicht hebt gekregen weet je wat je te doen staat. Welke concrete actie er per afzender (veelal schuldeiser) nodig is. Dat inzicht geeft je grip (control) op de te nemen stappen. Reken maar dat als je weer grip (control) voelt de rust in je lijf terugkeert. Misschien is het resultaat van jouw inzicht niet fijn, misschien weet je nu dat je véél meer schuld hebt dan aanvankelijk aangenomen. Maar in the end, hoe naar ook, geeft dát inzicht je wel grip en rust.

Het omgekeerde is zo waar als een koe. Je krijgt géén rust zonder grip(control). Je krijgt geen grip(control) zonder inzicht én je krijgt geen inzicht zonder overzicht.

Zo werkt het op jou werk exact hetzelfde. Heb jij overzicht? Weet jij wat je niet weet?

Je eerst stap lijkt me duidelijk. Je vervolgstappen ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *