Wat zou hij/zij hier van vinden?

Ken je dat? Verlamd raken omdat “je baas” maar geen kleur bekend.

Je weet niet wat hij/zij wil, ze laten (nog) niet het achterste van hun tong zien, houden hun kaarten (nog) op de borst, geven geen inzicht in hun échte bedoelingen/agenda.

En dat gedrag………..

Maakt jou onzeker!

Deze gaan we even fileren. De onzekerheid die jij nu voelt creëer jij zelf! Geen idee wat je allemaal denkt (hebt gedacht) maar het gevoel van onzekerheid is dáár een direct gevolg van. Niet een gevolg van het gedrag van je baas.

Je bent ongetwijfeld gaan twijfelen in je hoofd. Je hebt een soort verlies/winstrekening gemaakt en besloten niet door te pakken. Wellicht staat je functioneringsgesprek er aan te komen. Of heb je nog 3 flankerende dossiers lopen waarop de steun van je baas onontbeerlijk is. Enfin, je hebt je laten sturen door jou gedachten en je gedrag daarop aangepast.

Waarom heb jij concessies gedaan aan je eigen professionaliteit?

Angst!

Je bent bang voor een conflict, onmin, imagoschade, reputatieverlies of een slecht oordeel over jou presteren (geen promotie, geen salarisverhoging, streep door je carrière).

Zijn dat allemaal jouw aannames of heb je ze geverifieerd bij je baas?

Weet je, ik bén baas geweest. En reken maar dat ik géén respect had voor medewerkers die mij naar de mond praatten of op de reservebank gingen zitten totdat ik er iets van had gevonden. Met dat soort medewerkers kun je simpelweg geen wedstrijd winnen. De meeste bazen (de slechte daargelaten) willen juist weerstand en zijn geïnteresseerd in jou afwijkend zienswijze. Daarvoor hebben ze jou toch juist geselecteerd, aangenomen en benoemd?!

Twijfel daar dan niet aan. Nooit!

Denk je dat spelers van het Nederlands voetbalelftal (Vrouwen of Mannen) tijdens de wedstrijd instemming van hun coach willen voordat ze de pass geven, de tackle inzetten of op het doel schieten? No way!

In de kleedkamer en tijdens de training kan er coaching, evaluatie en reflectie plaatsvinden. Niet tijdens de wedstrijd. Dan kun je hooguit gewisseld worden maar als dat constant in je kop zit raak je geen bal.

Kortom: spelen! Jij bent een professionele speler, dáárom zit je in de selectie.

Als je zo speelt is dat zichtbaar voor iedereen. Mocht je dan toch worden ontslagen (wat ik weiger te geloven) dan staan de nieuwe clubs voor jou in de rij.

Kort en goed: speel met passie, inzet én drive. Vanuit jouw eigen professionele inschattingen, ook als je baas met de wenkbrauwen fronst of niet reageert.

En mocht jouw baas toch verkeerd reageren? Geef hem dan even mijn visitekaartje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *