Leven, Straks, Nú

Voltooid leven, je zal er maar een oordeel over moeten vellen.

Straks is die pil ongetwijfeld simpel te verkrijgen. Uiteraard eerst in het illegale circuit maar daarna ongetwijfeld gereguleerd door de overheid. Het op zak hebben is dan niet het probleem, het wel of niet innemen!

“Ik leef” klinkt al anders dan “ik heb geleefd”. Ik heb geleefd suggereert dat het laatste fluitsignaal dichtbij is. “Mijn leven is voltooid, klaar”, klinkt dan al weer heel anders.

Wat hebben bovenstaande gedachten gemeen? Het zijn stevige gedachten en ze bevatten alle drie een oordeel. Zeker geen lichtzinnige gedachten. Moet elke gedachte worden omgezet in handelend gedrag? Vaak doen we dat namelijk niet. Er zijn soms zóveel gedachten dat elke gedachte opvolgen praktisch onmogelijk is. Wie van ons beschikt over voldoende wijsheid, zelfbeheersing en impulscontrole om gedachten er gewoon te laten zijn? Om ze als het ware te ontkoppelen van jezelf. Er gewoon even niets mee te doen behalve te accepteren dát ze er zijn.

Onze gedachten creëren we zelf, bewust of onbewust. Ze brengen ons briljante oplossingen, prachtige inzichten, persoonlijke groei en mooie nieuwe contacten. Maar de schaduwzijde is er ook. Gedachten kunnen ons zelfbeeld en ons zelfvertrouwen (tijdelijk) enorm verlagen. Gedachten zijn zó in staat ons gevoel te bepalen dat we ons daardoor écht (even) heel slecht kunnen voelen.

Ik gun iedereen herkenning. Herkennen bij jezelf dat je gedachten even niet helpend voor je bezig zijn. Relativeringsvermogen om te oordelen dat dit slechts nú even plaatsvindt. Dat er straks weer vele nieuwe nú momenten volgen, momenten  met helpende gedachten. Ook dat inzicht gun ik iedereen, het besef dat leven een aaneenschakeling is van oneindig veel nú momenten. Dat leven in het nú pas écht leven is.

Bezig zijn met straks is het nú vergeten. Het nú vergeten is vergeten te leven.

Leven in het nú is voltooid leven. Daar geldt geen leeftijdsgrens voor. Bewust bezig zijn met alles wat elke dag, elk moment op je pad komt. Bewust zijn, of beter nog, gewaar zijn van alles wat is. Kleine dingen zien, met aandacht waarnemen en waarderen. Niets verwachten, slechts koesteren. Nú. Geen uitstel gedrag. Niet tegen jezelf blijven zeggen ik wordt straks rijk, tevreden, gelukkig,……

Geen toekomstig geluk plannen. Tijdens de wintersport, tijdens de zomervakantie, bij promotie, bij een verhuizing, bij de aanschaf van iets wat je altijd al wilde hebben, bij het winnen van een geldprijs,……..

Nee, leven is nú genieten, geen hypotheek of hypotheken aangaan op toekomstig geluk. Stoppen met gefilterd waarnemen om maar, in je kop, het kloppend te maken wat je nú wel of juist niet doet.

Zó in het leven staan, zó elke dag genieten van alles wat is, dát maakt leven voltooid. Dát is de levens pil en niet de levens einde pil. Die levens pil kun je elke dag innemen. Je hebt er niemand voor nodig behalve zelf te leren steeds het verschil te zien tussen jou, de prachtige mens en je gedachten die jij soms creëert waardoor je even niet meer ziet welk prachtig mens je bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *