Kies jij (NU) ook voor jezelf?

Echt kiezen voor jezelf is een moedig besluit. Eindelijk heb je de puzzelstukjes in elkaar gezet, betekenis kunnen geven aan de vele signalen uit je lijf en in je kop die er vaak al heel lang zijn geweest. Dat is knap.

Velen lukt dat alleen met hulp van iemand anders. Maar vind maar eens iemand die “veilig” genoeg is om je daarbij écht te helpen. En ook nog eens iemand die je echt vertrouwt.

Signalen zijn er altijd. Als je ze al herkent bij jezelf verandert er nog niets. Welke betekenis geef je aan die signalen? De betekenisgeving bepaalt wat jij vervolgens gaat doen. Het goede nieuws? Jij beslist! Jij en niemand anders beslist welke betekenis je geeft aan waarnemingen. Dus ook aan signalen die je bij jezelf herkend.

Een simpel voorbeeld, veilig want het gaat (nog) niet over jou. Welke betekenis geef jij aan een verkeerslicht dat op oranje springt? Jouw betekenis is bepalend of je het gas- of het rempedaal intrapt. Niet het oranje verkeerslicht.

Zo werkt het met alles wat jouw zintuigen waarnemen. Niet wat je ziet, hoort, ruikt, proeft of voelt is bepalend voor de actie. De betekenis aan de zintuiglijke waarneming is bepalend. Met voelen wordt hier aanraken bedoelt.

Welke betekenis heb jij gegeven aan signalen over jezelf?

Welke signalen zijn er de afgelopen periode geweest?

Twee eenvoudige vragen maar zó moeilijk om te beantwoorden. Toch lukt het jou, of is het je al gelukt.  Gevolg: je kiest voor jezelf. Onvoorwaardelijk!

Je hebt het lef (gehad) om écht naar jezelf te kijken. Je bent jezelf écht gaan zien. Wát je zag ben jij. Niet goed, niet slecht. Je zag jezelf zoals je er nu even voor staat.

Ik deed hetzelfde als jij. Ik leerde ook écht naar mezelf kijken. Weet je wat ik zoal zag?

  • Mijn gedachten stonden nooit stil
  • Onderscheid tussen mezelf, mijn gedachten en mijn gevoel kon ik niet maken
  • Ik was in het nú, mijn gedachten niet, ik leefde dáárdoor niet in het nú
  • Oprechte aandacht had ik niet, nooit (nauwelijks echte gesprekken)
  • Onrust in mijn hoofd
  • Verkeerd drinkpatroon: vooral veel koffie en (te) vaak alcohol
  • Te weinig (geen) dagelijkse beweging. Echte beweging in de juiste hartslagzone
  • Een hoge hartslag (ook in rust), geen diepe ademhaling
  • Onvoldoende bewust met voeding bezig, ongezond eetpatroon
  • Altijd met mijn werk bezig, zeker in mijn hoofd
  • Weinig energie, gebrek aan scherpte
  • Mezelf laten leiden door alle (sociale) verplichtingen

Dát ik bovenstaande zag bij mezelf was een nieuwe ervaring. Natuurlijk waren die signalen er altijd al, maar ik zag ze niet. Nu ik ze wel zag gaf ik er betekenis aan. Die betekenisgeving  ontstond pas echt  na 2 spoedopnames in het ziekenhuis binnen 18 maanden.

Daarnaast drong het besef door dat ook mijn leven niet oneindig is. Mijn werk als vrijwilliger in een Hospice heeft aan dat besef zeer zeker bijgedragen. Ik stelde mezelf 60 levensvragen. Ik gooide al mijn nieuwe inzichten in de blender en besloot de rest van mijn leven echt voor mezelf te kiezen.

Net als jij!

Naar de Blog’s