Gekozen? Echt voor jezelf gekozen?

Ik schreef eerder dat er moed voor nodig is om écht voor jezelf te kiezen. Je hebt ongetwijfeld nu ook een flinke worsteling achter je liggen. Een gevecht tussen gevoel en verstand. Eigen belang en de belangen van de ander(en). Zeker ook ontelbare keren bezig geweest in je hoofd met “de gevolgen”. Natuurlijk kun je die niet voorspellen, laat staan overzien.

Ter geruststelling: je verstandelijke vermogens gaan je nu géén antwoorden geven. Accepteer dat maar. Vragen zijn er, volop vragen. Wie zegt je dat al jouw vragen nú beantwoord moeten worden? Die irrationele gedachte loslaten lucht al zo veel op.

Kiezen voor jezelf is vooral heel goed (leren) luisteren naar jezelf. Luisteren zoals je tot nu toe nog nooit hebt geluisterd naar jezelf. Luisteren naar alle signalen die je lijf en je kop je geven. Veel van die signalen zijn niet nieuw, vanaf nu ga je ze écht zien, horen, voelen. Ontdekken wat is. Ontdekken wie je echt bent. Ontdekken wat er werkelijk in je om gaat.

Wat er ook is, wat je ook allemaal ontdekt, laat het er allemaal zijn. Weersta de verleiding om er direct iets van te vinden. Reken maar dat die verleiding vaak op je pad zal komen. Leer die verleiding te herkennen, leer hem aandacht te geven en te parkeren. Je hoeft er namelijk nú niets van te vinden. Sterker nog, elk oordeel dat jij vormt over wat je bij jezelf/over jezelf ontdekt zal je proces van zelfontdekking en zelfherkenning verstoren. Oordeelsvorming verstoort jouw ontdekkingsreis dus zeg tegen jezelf als je een oordeel wil vormen: “Ik stel mijn oordeel uit”. Dat helpt om door te gaan met jouw ontdekkingstocht naar jezelf.

Geen idee wat jij allemaal ontdekt. Geen idee wanneer je “uit ontdekt” bent. Er staat geen norm voor, leg jezelf geen tijdsdruk op. Alles wat je ontdekt is een stukje van jou. Het hoort bij jou, is van jouw. Dat is niet slecht of goed (want dat is weer een oordeel). Het is er gewoon. Laat het er dus gewoon zijn.

Je ontdekkingstocht levert inzichten op. Veel inzichten, nieuwe inzichten. Waardevolle inzichten.

Op enig moment voel je de behoefte opkomen je inzichten te delen. En de behoefte om de ervaringen tijdens jouw ontdekkingstocht te delen. Wat het met jou allemaal doet. Wat je makkelijk, lastig of mooi hebt gevonden. Welke verleidingen je bent tegengekomen, hoe je daarmee hebt gedeald. Gewoon de behoefte om er iemand deelgenoot van te maken. Iemand die luistert en niet oordeelt. Iemand die jou verder helpt, die andere invalshoeken belicht, vragen stelt, stilte laat vallen, in gesprek gaat. Iemand die er is voor jou. Iemand die je inspireert, een compliment geeft, streng kan toespreken, steunt, advies geeft en je zelf weer nieuwe energie laat aanmaken om jouw ontdekkingsreis te vervolgen en af te ronden. Die bij jou laat wat van jouw is.

Als dát moment zich bij jou aandient, je gaat daadwerkelijk op zoek naar iemand die wil meelopen op jouw pad………,

Dan zou je óók met mij in contact kunnen komen.

Tijdens ons contact wordt vanzelf duidelijk of ik een tijdje met jou zal meelopen. Want dat gaan we dan doen! Zoek je stevige wandelschoenen maar vast op.

Naar de Blog’s