Gevoel van de ander = van de ander

Jij zegt of doet iets (niet). Een ander (of meerdere anderen) voelen zich daardoor gekwetst, zijn boos, verdrietig of teleurgesteld.

Jij neemt dus verantwoording voor het gevoel van de ander(en)?

Tot hoeveel anderen hou je dat vol? Is die ander 1 persoon, vijf, 50, 100, 500 of nog meer personen? Wanneer kom jij tot de conclusie dat jij niet verantwoordelijk bent voor het gevoel van de ander(en)? Ook niet als dat gevoel bij de ander een gevolg is van jouw gedrag!

Jij bent “slechts” verantwoordelijk voor jou bedoeling. De ander is verantwoordelijk voor zijn/haar beleving over jouw gedrag.

Het gevoel van de ander hoort bij de ander. Zijn/haar gevoel (over jouw gedrag) is een gevolg van zijn/haar beleving, niet van jouw bedoeling. Het bewijs voor deze stelling? Tien mensen observeren jouw gedrag, hebben ze alle tien hetzelfde gevoel? Nee! Ieder van hen beleeft jouw gedrag anders. De persoonlijke beleving is bepalend voor persoonlijke betekenisgeving. En die persoonlijke betekenisgeving (in theorie dus 10x verschillend) leidt tot verschillende gedachten bij de ander(en). En het zijn die persoonlijke (verschillende) gedachten die ons gevoel sturen. Gevoel volgt uit gedachten, niet uit waarnemingen.

Stap je nu uit de verbinding met deze kennis? Nee! Je benoemt wat jij denkt bij de ander waar te nemen. “Ik zie dat je boos, verdrietig, teleurgesteld bent. Is dat ook zo?”

Dan ontstaat het juiste gesprek. Een écht gesprek. Een gesprek waarin jij de beleving bij de ander laat en jouw bedoeling bij jou. Twee domeinen met grenzen die worden gerespecteerd. Dat is zuiver en respectvol. Sommigen noemen het geweldloze communicatie, ook goed.

Het zal jullie beiden opluchten. Mits je, beiden, binnen het eigen verantwoordingsdomein blijft. Jullie relatie blijft intact, kan zich zelfs verdiepen en verrijken.

Komt dit regelmatig voor? Een unieke kans. Dan volgt namelijk het echte echte echte gesprek: “Hoe komt het toch dat jouw beleving steeds afwijkt van mijn bedoeling (of andersom)?”

Gevolg: Een echte relatie. Echt in contact. Samen een waardevolle levensles rijker.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *